Op 12, 13 en 14 mei 2003 gaan voor de vierde keer de themadagen op De Nieuwe Veste in Coevorden van start. Net als voorgaande jaren is het thema weer 'de Middeleeuwen'.

 

Als we het hebben over de Middeleeuwen, dan denken veel mensen direct aan kastelen, ridders en jonkvrouwen. Anderen denken weer aan smerige steden, kwakzalvers en de pest. Maar klopt het beeld dat we van de Middeleeuwen hebben wel? En hoe zag het gewone leven er in tijd eigenlijk uit? Dat zijn vragen waar we ons mee bezig gaan houden.

 

Met de naam 'de Middeleeuwen' moeten we trouwens voorzichtig om gaan. Het is een periode die begint na de val van het Westromeinse rijk in 476 en zo'n duizend jaar duurde. Je kunt je natuurlijk voorstellen dat er in zo'n lange tijd veel dingen veranderden. 

 

Bij deze site richten we ons op de laatste driehonderd jaar van de Middeleeuwen, dus de tijd tussen ongeveer 1200 en 1500. Ook richten we ons dus niet alleen op het leven van de ridders in die tijd, maar ook op de gewone Middeleeuwer.

 

Rechts zie je de inhoudsopgave. In het historisch overzicht vind je naslagwerken zoals een tijdbalk en een begrippenlijst. Bij de thema's eronder tref je bij elk thema uitleg en opdrachten aan. Tenslotte kun je onderaan informatie vinden over de themadagen in mei.

 

M. Schuitema.

 

Historisch overzicht.
Middeleeuwen.

Tijdbalk.
Kaarten.
Namenlijst.
Begrippenlijst.

 

Thema's.
Kleding en mode.
Eten en tafelmanieren.
Muziek en vermaak.
Gebruiksvoorwerpen.
Handel en ambacht.
Geneeskunde.
Krijgskunst.

Kastelen.
Religie.

Kerken en kloosters.
Die Stadt.
Het boerendorp.
Koevorden.

 

Themadagen Middeleeuwen 2003.

Programma per klas.

Avondprogramma.

Biografieën.

Die Landen van Herwaerts Over.

13 april 1204: Constantinopel valt in handen van de kruisvaarders.     -     1209: Franciscus van Assisi sticht de franciscanenorde.     -     1212: grote aantallen kinderen uit Frankrijk en Duitsland gaan op kruistocht.     -     23 augustus 1244: de moslims veroveren Jeruzalem. Einde van het koninkrijk Jeruzalem van de kruisvaarders.     -     Mei 1250: in Parijs nadert de bouw van de Notre-Dame zijn voltooiing.     -     1284: de Hanzesteden blokkeren de haven van de Noorse stad Bergen.     -     1294: een hongersnood in Engeland maakt vooral veel slachtoffers onder de armsten in het land.     -     11 juli 1302: het Franse leger leidt te Kortrijk in de Guldensporenslag een zware nederlaag tegen een Vlaams leger van ambachtslieden en boeren.     -     1313: in Duitsland wordt voor het eerst buskruit in een vuurwapen gebruikt.     -     1336: Engeland probeert in de Nederlanden bondgenoten te vinden voor de komende oorlog van koning Edward III tegen Frankrijk.     -     1348: in Europa breekt de pest uit. Vooral de dichtbevolkte steden worden door de epidemie geteisterd.     -     20 augustus 1384: in Deventer overlijdt de theoloog Geert Groote.     -     1408: een misoogst veroorzaakt een hongercrisis in de Noordelijke Nederlanden en de Duitse staten.     -     10 september 1419: tijdens vredesonderhandelingen met de Franse troonopvolger Karel VII wordt de Bourgondische hertog Jan zonder Vrees vermoord.     -     1428: Jacoba van Beieren, gravin van Henegouwen, Holland en Zeeland, sluit met de Bourgondische hertog Filips de Goede de 'Zoen van Delft'. Jacoba erkent Filips als erfgenaam van haar graafschappen.     -     8 mei 1429: De stad Orléans, belegerd door de Engelsen, wordt ontzet door een klein Frans leger. Het legertje wordt aangevoerd door het Lotharingse boerenmeisje Jeanne d'Arc.     -     19 oktober 1453: na de slag bij Castillon komt een einde aan de Honderdjarige Oorlog.     -     30 maart 1492: de joden worden uit Spanje verbannen.     1492: in dienst van koningin Isabella van Castilië ontdekt de Italiaan Christophorus Columbus Amerika.